Με επιτυχία διεξήχθη το 9ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις»

Πρόεδρος Τ.Κ. Δολίχης:

Από το βήμα αυτό, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αναφερθεί προβλήματα που σχετίζονται με τα αρχαία πράγματα της περιοχής μας. Δυστυχώς τα προβλήματα αυτά παραμένουν ακίνητα και ανίκητα στο χρόνο. Έχει ζητηθεί πάμπολλες φορές η τακτική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου του “Καστριού Δολίχης”, για την προστασία από πιθανή πυρκαγιά, καθώς και η περίφραξη και η σήμανση για να προστατεύεται ο αρχαιολογικός χώρος από διάφορα ζώα και επιτήδειους.

Ο δρόμος Λιβάδι – Σαραντάπορο που καλώς κατασκευάστηκε αποτέλεσε ευκαιρία για τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων. Η πρόσβαση από τη Δολίχη στο δρόμο Λιβαδίου – Σαρανταπόρου, μέσω του αρχαιολογικού χώρου του Καστριού της Δολίχης, αυτομάτως θα συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και την ευρύτερη περιοχή με το οδικό δίκτυο Ελασσόνας – Κοζάνης.

Ελπίζω πως οι αρχαιολογικοί χώροι όχι μόνο θα συμπεριληφθούν στο Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου, αλλά και ότι κάποτε θα συνδεθούν μεταξύ τους και θα προβάλουν την αρχαία Περραιβία και την Ιστορία μας. 

Ομιλία Προέδρου Τ.Κ. Δολίχης 9ο φεστιβάλ Περραιβκή Τρίπολις

Προσθήκες – Επισημάνσεις για το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Ελασσόνας και την Ιστοσελίδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο Φεστιβάλ «Περραβική Τρίπολις» στη Δολίχη την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Στέργιος Μίχος καλωσόρισε και ευχαρίστησε το κοινό και στον χαιρετισμό του εξέθεσε τα προβλήματα που ενοπίζονται στον αρχαιολογικό χώρο και στην αναγκαιότητα συνέχισης των ανασκαφών του Καστριού Δολίχης από τους αρχαιολόγους Λ. Δεριζιώτη και Σπ. Κουγιουμτζόγλου. Παρουσίασε τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων και το πανηγύρι της Δολίχης 5-6 Αυγούστου. Μετέφερε τους χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, του Δημάρχου Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Αθ. Παιδή, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δολίχης Ευάγγελος Τσακνάκης, αφού συγχάρηκε το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πορεία του, ανέφερε τα προβλήματα των αρχαίων πραγμάτων της περιοχής και ζήτησε από το δήμο να ενεργεί βάσει των αποφάσεων του Τοπικού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και έχουν υποβληθεί στο δήμο περιλαμβάνοντας από τα πιο σοβαρά προβλήματα τα λιγότερο σημαντικά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η φετινή εκδήλωση του 9ου φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Διημερίδας «ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ» με θέμα: Ο Πολιτισμός και οι Αρχαίοι Λαοί της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας,  του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων της Επαρχίας Ελασσόνας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Δρ. Κώστας Σαχινίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων της Επαρχίας Ελασσόνας προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Δολίχης με τον οποίο π;αλαιότερα πολλές φορές έχει συνεργαστεί πολιτιστικά. Ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα τους συμπατριώτες Αντιπεριφερειάρχες κ. Αθ. Παιδή και Μ. Μαμάρα, αλλά και το Δήμο Ελασσόνας παρόλο που δεν ενίσχυσε οικονομικά, έστω υποτυπωδώς, τις εκδηλώσεις του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων.

Οι ομιλίες των προσκεκλημένων μετέφεραν την εκδήλωση του 9ου Φεστιβάλ «Περραβική Τρίπολις» στα μυθικά μονοπάτια του Ολύμπου και της Ιστορίας.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κ. Κονταξής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρόσληψη του μύθου και της ιστορίας κατά την οποία η ιστορία και ο μύθος πλέκονται και είναι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αποσαφήνιση τόσο της ιστορίας όσο και των μύθων. Εστιάζοντας στον μυθικό Όλυμπο ως πηγή έμπνευσης της ελληνικής μυθολογίας ανέφερε ότι «οι μύθοι περιέχουν την κρίση των λαών για τη  ζωή, για τους νόμους ή τις αντινομίες της, για τη μοίρα και για το θάνατο. Είναι μια μορφή ποιητικής δημιουργίας και οι άνθρωποι εκφράστηκαν με αυτόν τον τρόπο την εποχή που ο λόγος είχε μικρή θέση στη ζωή και η γλώσσα δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει ούτε αφηρημένες αλλά ούτε και σαφείς έννοιες. Είναι ακλόνητη η διαπίστωση ότι οι μύθοι των λαών στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι αντανακλάσεις συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων, τουλάχιστον σύμφωνα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος την ιστορία. Δεν σημαίνει όμως ότι στερούνται το στοιχείο της ιστορικότητας, καθώς την αναδεικνύουν με ένα τρόπο γενικής θεωρίας της ιστορίας που διατυπώνεται μέσα από συμβολικές αφηγήσεις».

Ο Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος Β. Σιουζούλης μίλησε για τον Όλυμπο και τους μύθους. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο μύθο που γέννησε ο Όλυμπος τόσο κατά το αρχαίο παρελθόν όσο και για τους μύθους που συνεχίζει να δημιουργεί κατά τη σύγχρονη εποχή το ίδιο το μυθικό βουνό.

Ο Εκπαιδευτικός Σπ. Μπούμπας μίλησε για τον Όλυμπο και τους Περραιβούς εστιάζοντας στην ιδιαίτερη σχέση των δύο αυτών στοιχείων. Παρέθεσε ειδικά στοιχεία και γεγονότα αναδεικνύοντας τη σχέση του Ολύμπου με την παρολύμπια περιοχή της ορεινής Περραιβίας και της Περραιβικής Τριπολίτιδας.

Η χορωδία του Κ. Μάτη που ακολούθησε στη συνέχεια παρουσίασε ένα πρόγραμμα από διάφορα τραγούδια διαφόρων εποχών, μαγεύοντας το κοινό με την εξαιρετική δουλεία και την υπέροχη ερμηνεία.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων παρουσίασε τους Κοπατσάρικους χορούς «Στρωτό, Γυναίκες που Χορεύουνε, Δημητράκης, Κωνσταντινιά, Καραπατάκη», δίνοντας μια παραδιασκή νότα στη λήξη της εκδήλωσης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακολούθησε παράθεση δείπνου στους προσκελημένους επισήμους, τη χορωδία και το χορευτικό συγκρότημα, κατά το οποίο η χαρά και το κέφι ήταν έκδηλα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατος Πολύκαρπος Μουσιάρης και ιερείς, ο Αντιδήμαρχος Ελασσόνας Διονύσιος Μπαλούκας, εκπρόσωποι Φορέων και πλήθος κόσμου.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s