Εισαγωγή

Εισαγωγή

Στοιχείο Απολογισμού 9/2014-2/2017

Πραγματοποιήθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της Κοινότητας της Δολίχης σε συνάρτηση με το Δήμο Ελασσόνας το χρονικό διάστημα 9/2014 – 2/2017 (2,5 έτη). Είναι διαρθρωμένος σε 11 συνολικά ενότητες καταγράφοντας ό,τι έγινε και ό,τι δεν έχει γίνει ακόμη υπέρ της Κοινότητας της Δολίχης και των δημοτών αυτής. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η οργάνωση των αναγκών ανά κατηγορία και η ιεράρχησή τους, προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα με την ελπίδα να βρουν σύντομα τη λύση τους.

Στην πρώτη ενότητα αναφέρονται ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Τοπικής Κοινότητας. Ζητήθηκαν αρκετά από το δήμο και ορισμένα υλοποιήθηκαν είτε με την συμβολή του δήμου είτε χωρίς αυτή. Η ανακαίνιση των τουαλετών WC και η εγκατάσταση ενός κλιματιστικού σώματος στο γραφείο του τοπικού καταστήματος αποτελούν σημαντικά αιτήματα για τη λειτουργία της κοινότητας.

Η επόμενη ενότητα αναφέρεται στη λειτουργία του αγροτικού ιατρείου. Για να λειτουργήσει χρειάστηκαν μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες ήταν εφικτό να υλοποιηθούν. Το ιατρείο λειτουργεί, πλέον, κανονικά. Εκκρεμεί, όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση η ανακαίνιση, μόνο, των τουαλετών WC.

Για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας κατηγοριοποιήθηκαν τα κοινοτικά και σχολικά κτήματα, τα οποία δημοπρατήθηκαν από το δήμο, τα ακίνητα του πρώην αγροτικού συνεταιρισμού και η χρήση της αίθουσας του δημοτικού σχολείου.

Οι ενέργειες που υλοποιήθηκαν υπέρ των Συλλόγων και Φορέων συνοψίζονται στην παραχώρηση χρήσης του γραφείου του Πολιτιστικού Κέντρου στο Σύλλογο Γυναικών Δολίχης, στην επιχορήγηση του Δήμου στον Πολιτιστικό Σύλλογο για το 9ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις και στην προσφορά μέρους των εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας. Εκκρεμούν αιτήματα του Αθλητικού Ομίλου για εργασίες στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Για την προστασία των αρχαιολογικών πραγμάτων της περιοχής δεν έγινε καμιά ουσιαστική παρέμβαση από κανέναν Φορέα σε ό,τι έχει ζητηθεί έως τώρα. Αν και τον Μάρτιο 2015 οι καταστροφές, που σημειώθηκαν και καταγγέλθηκαν δημοσίως, στον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού της Δολίχης και η παράνομη υλοτόμηση δεν στάθηκαν ικανές να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του Δήμου παρά την υπόσχεση του Δημάρχου για την ενίσχυση της ασφάλειας του χώρου.

Θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν γενικότερα το σύνολο πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο έπειτα από γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου. Χορηγήθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους να προμηθευτούν ξύλα (πουρνάρι) από περιοχή της Δολίχης με την ρυθμιστική διάταξη καυσοξύλευσης του Δασαρχείου Ελασσόνας για τα έτη 2015-2016. Τοποθετήθηκαν έξι (6) παγκάκια στην κεντρική πλατεία και τρία (3) διπλά καλάθια απορριμμάτων. Ηλεκτροδοτήθηκε ο βυζαντινός ναός και ο προαύλιος χώρος του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου. Μοιράστηκαν πέντε φορές πορτοκάλια, ρύζι, ακτινίδια και μήλα σε όλους τους κατοίκους της Δολίχης και λήφθηκε μέριμνα σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Ορισμένα αιτήματα, ωστόσο, τα οποία εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Για την εσωτερική οδοποιία, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς το Δήμο δεν έγινε καμιά ουσιαστική παρέμβαση, παρά μόνο η επικάλυψη με πίσσα στις λακκούβες στις 4/8/2015. Λόγω των βιβλικών πλημμυρών, ήδη, από 15-6-2014, 7-5-2016 και 5-6-2016η εσωτερική οδοποιία παρουσίασε σοβαρές βλάβες, για τις οποίες δεν λήφθηκε μέριμνα ουσιαστικής αποκατάστασης. Σήμερα, οι βλάβες έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα οι δρόμοι να καθίστανται επικίνδυνοι τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Ο δρόμος, για παράδειγμα, που περνάει από την οικία του Χρήστου Βαλιώτη είναι αδύνατον να προσπελαθεί με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Παρόλα αυτά όμως ο Δήμος κατασκεύασε πεζοδρόμιο με απευθείας ανάθεση σε εργολάβο, χωρίς να λάβει τη σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και χωρίς να αποτελεί έργο βαρύνουσας σημασίας. Χαρακτηριστικά, το νερό της τελευταίας πλημμύρας δεν άγγιξε καν το εν λόγω πεζοδρόμιο που υποτίθεται ότι θα προστάτευε τις οικίες. Η Κοινότητα της Δολίχης, ωστόσο, κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που σήμαινε ότι μπορούσαν να απορροφηθούν επιπλέον κονδύλια για αποκατάσταση ζημιών και λήψης μέτρων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η αγροτική οδοποιία, στο πλαίσιο της συντήρησής της, βελτιώθηκε δύο (2) φορές συνολικά, τόσο από ιδιώτη που του ανατέθηκε όσο και από μηχανήματα και υπάλληλο του Δήμου. Είναι γεγονός ότι δεν είναι εφικτό η αγροτική οδοποιία να λάβει τη μορφή που είχε όταν δημιουργήθηκε με μια απλή συντήρηση. Όπως είναι γεγονός ότι, εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις, εμείς οι ίδιοι σε πολλές των περιπτώσεων έχουμε ευθύνη για την καταστροφή της, όταν με τα ποτιστικά μας μέσα πλημμυρίζουμε και καταστρέφουμε τους αγροτικούς δρόμους.

Σχετικά με την ύδρευση και την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού, αρχικά επισημαίνεται για τη ΔΕΥΑΕΛ ότι ανταποκρίνεται άμεσα στα διαχειριστικά προβλήματα και αποκαθιστά τις βλάβες που την αφορούν. Για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού της Δολίχης όμως δεν έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες παρά μόνο η τοποθέτηση του υποβρυχίου στην υδρευτική γεώτρηση στη θέση Καλόγηρος, η οποία συνλειτουργεί με την προβληματική γεώτρηση στη θέση Ξηρολάκκι, με σκοπό τη μείωση των νιτρικών, αλλά η μείωση αυτή δεν επιτεύχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό. Επιπλέον, χωρίς αποτέλεσμα ζητήθηκε η αποκατάσταση της αδικίας για τις άνισες χρεώσεις της κτηνοτροφικής γεώτρησης Δολίχης (θέση Ημερόγια) από την οποία υδρεύονται ποιμνιοστάσια της Δολίχης και του Λιβαδίου με διαφορετικές χρεώσεις των δημοτών Λιβαδίου (0,22 €/ κυβ) από αυτές των δημοτών της Δολίχης (0,45 € και πλέον/ κυβ). Τέλος, χωρίς αποτέλεσμα ζητήθηκε η επισκευή όλων των κτηνοτροφικών ποτίστρων για να σταματήσει η σπατάλη του νερού με ό,τι αυτή συνεπάγεται στο ίδιο το νερό, στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και στη φθορά των υποβρυχίων (αντικαταστάθηκαν 5 υποβρύχια συνολικά).

Η άρδευση στη Δολίχη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο τα τελευταία χρόνια με επιτυχία. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου έχει επέμβει άμεσα για την αποκατάσταση των βλαβών όποτε της ζητήθηκε, ενώ τοποθέτησε πόρτες και παράθυρα σε όλες τις γεωτρήσεις που ήταν απαραίτητο. Το έτος 2015 προσλήφθηκε υδρονομέας μερικής απασχόλησης για τις ανάγκες της άρδευσης και το 2016 προσλήφθηκε με πλήρη απασχόληση (με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 627 €) για πέντε (5) μήνες. Επί της ουσίας η πρόσληψη του υδρονομέα στη Δολίχη δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο εάν εκτελεί αλλότρια καθήκοντα από αυτά που του έχουν ανατεθεί, όπως η περιποίηση του πρασίνου και η καθαριότητα.

Για τον τομέα της καθαριότητας, περιποίησης του πρασίνου και φωτισμού, μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, καθώς η αρμόδια υπηρεσία ανταποκρίνεται άμεσα στα ζητούμενα θέματα. Δόθηκε, επιπλέον, η δυνατότητα στον Πρόεδρο για την αξιοποίηση ορισμένου χρηματικού ποσού (1000 €) για τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες της Κοινότητας. Για το δε φωτισμό ζητήθηκε η φωταγώγηση αρκετών σημείων στη Δολίχη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Advertisements