Απολογισμός Πεπραγμένων Τοπικής Αρχής Δολίχης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 2,5 χρόνων θητείας της παρούσας δημοτικής Αρχής (9/2014 – 2/2017) και προς ενημέρωση των δημοτών, αναρτήθηκε ο απολογισμός των πεπραγμένων, αποτυπώνοντας ό,τι ζητήθηκε από την πλευρά της Κοινότητας, καθώς και ό,τι έγινε και ό,τι δεν έγινε μέχρι τώρα από την πλευρά του Δήμου.

Για τη λειτουργία του γραφείου  της Τοπικής Κοινότητας ζητήθηκαν αρκετά και ορισμένα υλοποιήθηκαν είτε με την συμβολή του δήμου είτε χωρίς αυτή (χορήγηση στρογγυλής σφραγίδας και εξουσιοδότηση υπογραφής στον Πρόεδρο, επανασύνδεση τηλεφώνου, προμήθεια νέας συσκευής φαξ, προγραμματισμός καθαριότητας του κοινοτικού καταστήματος, προμήθεια νέων κόρνων για μεγαφωνικά συστήματα, δημιουργία ιστοσελίδας, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή). Η ανακαίνιση των τουαλετών WC και η εγκατάσταση ενός κλιματιστικού σώματος στο γραφείο του τοπικού καταστήματος αποτελούν ανικανοποίητα αιτήματα για τη λειτουργία της κοινότητας.

Η λειτουργία του αγροτικού ιατρείου επιτυγχάνεται πλέον επιτυχώς, έπειτα από μια σειρά ενεργειών, οι οποίες ήταν εφικτό να υλοποιηθούν. Τοποθετήθηκε άμεσα ηλεκτρονικός υπολογιστής από το γραφείο της Κοινότητας, εκτυπωτής τον οποίο δώρισε ο φαρμακοποιός Κυριάκος Φωτίου και η σύνδεση στο διαδίκτυο επιτυγχάνεται είτε μέσω του ασύρματου δικτύου sarantaporo.gr είτε μέσω της κινητής σύνδεσης που διαθέτουν οι επισκεπτόμενοι ιατροί. Το αγροτικό ιατρείο εφοδιάστηκε επίσης με ένα παλμικό οξύμετρο (δωρεά Κ. Φωτίου), ένα πιεσόμετρο (δωρεά Χρ. Καραγιάννη) και με αναλώσιμα υλικά και φάρμακα τα οποία προμήθευσε το Κέντρο Υγείας. Για την καθαριότητα του χώρου ορίστηκε από τον Δήμαρχο η καθαρίστρια του Νηπιαγωγείου. Εκκρεμεί, όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση η ανακαίνιση των τουαλετών WC.

Σχετικά με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας δημοπρατήθηκαν τα κοινοτικά και σχολικά κτήματα και η χρήση μιας αίθουσας του δημοτικού σχολείου παραχωρήθηκε σε εκπαιδευτικό ξένων γλωσσών. Το θέμα σχετικά με τα ακίνητα του πρώην αγροτικού συνεταιρισμού συζητήθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο το οποίο δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση. Η πρόταση του Προέδρου ήταν η εισήγηση προς το Δήμο, ο οποίος διαθέτει νομική και οικονομική υπηρεσία, ώστε τα ακίνητα του πρώην αγροτικού συνεταιρισμού να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας και ο Δήμος να εκμεταλλεύεται τη γεφυροπλάστιγγα, η οποία αποφέρει έσοδα, για λογαριασμό της Κοινότητας. Οι Τοπικοί Σύμβουλοι της Κοινότητας δεν συμφώνησαν με την πρόταση του Προέδρου, διότι θεώρησαν ότι ο Δήμος δεν πρέπει να εμπλακεί στο θέμα επειδή δεν θα λειτουργεί η γεφυροπλάστιγγα και πρότειναν να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

Οι ενέργειες που υλοποιήθηκαν υπέρ των Συλλόγων συνοψίζονται στην παραχώρηση χρήσης του γραφείου του Πολιτιστικού Κέντρου στο Σύλλογο Γυναικών Δολίχης, στην επιχορήγηση (300,00 €) του Δήμου στον Πολιτιστικό Σύλλογο για το 9ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις και στην προσφορά μέρους των εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας. Εκκρεμεί το αίτημα του Αθλητικού Ομίλου για εργασίες στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Για την προστασία των αρχαιολογικών πραγμάτων της περιοχής δεν έγινε καμιά ουσιαστική παρέμβαση από κανέναν Φορέα σε ό,τι έχει ζητηθεί έως τώρα. Αν και τον Μάρτιο 2015 η καταστροφή σε αρχαίο υλικό και η παράνομη υλοτόμηση στον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού της Δολίχης, που καταγγέλθηκαν δημοσίως από το Τοπικό Συμβούλιο, δεν στάθηκαν ικανές να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του Δήμου.

Θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν γενικότερα το σύνολο πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο έπειτα από γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου. Χορηγήθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους να προμηθευτούν ξύλα (πουρνάρι) από περιοχή της Δολίχης με την ρυθμιστική διάταξη καυσοξύλευσης του Δασαρχείου Ελασσόνας για τα έτη 2015-2016. Τοποθετήθηκαν έξι (6) παγκάκια στην κεντρική πλατεία και τρία (3) διπλά καλάθια απορριμμάτων. Ηλεκτροδοτήθηκε ο προαύλιος χώρος του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου. Μοιράστηκαν πέντε φορές πορτοκάλια, ρύζι, ακτινίδια και μήλα σε όλους τους κατοίκους της Δολίχης και λήφθηκε μέριμνα για συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Ορισμένα αιτήματα, ωστόσο, τα οποία εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως ο έλεγχος και η επισκευή των παιδικών χαρών.

Εσωτερική οδοποιία: Λόγω των βιβλικών πλημμυρών (15-6-2014, 7-5-2016 και 5-6-2016)η εσωτερική οδοποιία παρουσίασε σοβαρές βλάβες, για τις οποίες δεν λήφθηκε μέριμνα ουσιαστικής αποκατάστασης, παρά μόνο η επικάλυψη με πίσσα στις λακκούβες στις 4/8/2015. Σήμερα, οι βλάβες έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα οι δρόμοι να καθίστανται επικίνδυνοι τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Ο δρόμος, για παράδειγμα, που περνάει από την οικία του Χρήστου Βαλιώτη δυσχεραίνει τη διέλευση με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, όπως και ο δρόμος στην περιοχή των Λιολιάδων.

Σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία εκπονήθηκε αντιπλημμυρική μελέτη η οποία δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί. Ο Δήμος κατασκεύασε πεζοδρόμιο (ως αντιπλημμυρικό έργο) με απευθείας ανάθεση σε εργολάβο (4.405,84 €), χωρίς να λάβει τη σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και χωρίς να αποτελεί έργο βαρύνουσας σημασίας, καθώς το νερό της τελευταίας πλημμύρας δεν άγγιξε καν το πεζοδρόμιο που υποτίθεται ότι θα προστάτευε τις οικίες. Οι οικίες και οι αποθήκες που πραγματικά πλημμύρισαν από τις θεομηνίες είναι καταγεγραμμένες στις εκθέσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η Κοινότητα της Δολίχης, ακόμη, κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που σήμαινε ότι μπορούσαν να απορροφηθούν επιπλέον κονδύλια για αποκατάσταση ζημιών και λήψης μέτρων, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Η αγροτική οδοποιία, στο πλαίσιο της συντήρησής της, βελτιώθηκε δύο (2) φορές συνολικά, τόσο από ιδιώτη που του ανατέθηκε όσο και από μηχανήματα και υπάλληλο του Δήμου. Είναι γεγονός ότι δεν είναι εφικτό η αγροτική οδοποιία να λάβει τη μορφή που είχε όταν δημιουργήθηκε με μια απλή συντήρηση. Όπως είναι γεγονός ότι, εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις, πολλές φορές εμείς οι ίδιοι έχουμε ευθύνη για την καταστροφή της, όταν με τα ποτιστικά μας μέσα πλημμυρίζουμε και καταστρέφουμε τους αγροτικούς δρόμους.

Σχετικά με την ύδρευση επισημαίνεται ότι η ΔΕΥΑΕΛ ανταποκρίνεται άμεσα στα διαχειριστικά προβλήματα και αποκαθιστά τις βλάβες που την αφορούν. Εγκαταστάθηκε άμεσα, συσκευή χλωρίωσης στην υδρευτική γεώτρηση (28.11.2014), μετά από τη διαπίστωσή μας ότι στην Τοπ. Κοινότητα Δολίχης (και μόνο) το νερό είχε να χλωριωθεί περισσότερο από τρία (3) έτη.

Το πρόβλημα της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα, το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμη. Η τοποθέτηση του υποβρυχίου στη θέση “Καλόγηρος”, η οποία έγινε έπειτα από επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές οχλήσεις του Προέδρου της Κοινότητας προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΛ και τον Δήμαρχο, δεν κατάφερε να μειώσει το όριο των νιτρικών στο πόσιμο νερό, τα οποία εξακολουθούν να υπερβαίνουν το όριο των 50mg/l. Με σχετικές αποφάσεις και έγγραφα του Τοπικού Συμβουλίου και του Προέδρου, με τις υπογραφές των Κατοίκων της Δολίχης, καθώς και με προφορικές οχλήσεις, το πρόβλημα επισημαίνεται διαρκώς προς τη Δημοτική Αρχή χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση μέχρι τώρα, παρά μόνο οι προφορικές απαντήσεις για την εξεύρεση μελλοντικών λύσεων.

Επιπλέον, χωρίς αποτέλεσμα ζητήθηκε η αποκατάσταση της αδικίας για τις άνισες χρεώσεις της κτηνοτροφικής γεώτρησης Δολίχης (θέση Ημερόγια), αλλά και της υδρευτικής γεώτρησης (θέση Ξηρολάκκι) από τις οποίες υδρεύονται ποιμνιοστάσια της Δολίχης και του Λιβαδίου με διαφορετικές χρεώσεις των δημοτών Λιβαδίου (0,22 €/ κυβ) από αυτές των δημοτών της Δολίχης (0,45 € και πλέον/ κυβ). Τέλος, χωρίς αποτέλεσμα ζητήθηκε η επισκευή όλων των κτηνοτροφικών ποτίστρων για να σταματήσει η σπατάλη του νερού με ό,τι αυτή συνεπάγεται στο ίδιο το νερό, στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και στη φθορά των υποβρυχίων.

Η άρδευση στη Δολίχη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο τα τελευταία χρόνια με επιτυχία. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου έχει επέμβει άμεσα για την αποκατάσταση των βλαβών όποτε της ζητήθηκε, ενώ τοποθέτησε πόρτες και παράθυρα στις γεωτρήσεις που ήταν απαραίτητο. Το έτος 2015 προσλήφθηκε υδρονομέας μερικής απασχόλησης για τις ανάγκες της άρδευσης και το 2016 προσλήφθηκε με πλήρη απασχόληση (με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 627 €) για πέντε (5) μήνες. Επί της ουσίας η πρόσληψη του υδρονομέα στη Δολίχη δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο εάν εκτελεί αλλότρια καθήκοντα από αυτά που του έχουν ανατεθεί, όπως η κοπή χόρτων. Η επέκταση 600 μέτρων του αγωγού άρδευσης  στην περιοχή του «Κάμπου» (αίτηση 20 δημοτών) και η επέκταση 800 μέτρων του αγωγού άρδευσης στην περιοχή της «Περάσας» (αίτηση 13 δημοτών) αποτελούν πραγματικά χρόνια αιτήματα δημοτών που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Για τον τομέα της καθαριότητας, περιποίησης του πρασίνου και φωτισμού, μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα της καθαριότητας και περιποίησης του πρασίνου είναι σχεδόν ικανοποιητικό, καθώς η αρμόδια υπηρεσία ανταποκρίνεται στα ζητούμενα θέματα. Δόθηκε στον Πρόεδρο, επιπλέον, η δυνατότητα αξιοποίησης χρηματικού ποσού (1000 €) για τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες της Κοινότητας. Για το φωτισμό, όμως, ζητήθηκε η φωταγώγηση αρκετών σημείων στη Δολίχη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα διαχειριστικά προβλήματα, τα οποία αφορούν την αποκατάσταση βλαβών ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και την καθαριότητα και περιποίηση του πρασίνου λύνονται ως ένα καλό βαθμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις που απαιτούνται κάποια τεχνικά έργα (άρδευση, εσωτερική οδοποιία), ακόμη και σ’ εκείνες που είναι ζωτικής σημασίας όπως η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Ο αναλυτικός απολογισμός, με τη σχετική τεκμηρίωση, βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Κοινότητας http://www.doliche.gr.

Με εκτίμηση
Ευάγγελος Β. Τσακνάκης
Πρόεδρος Τ.Κ. Δολίχης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s