Γιορτή της Μητέρας

Robert Coombs

Γιορτή της Μητέρας η σημερινή μέρα. Κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καθιερώθηκε η εορτή προς τιμήν της μητρότητας.

Η «Μητέρα των Θεών» στην Αρχαία Ελλάδα:
Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου).Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.
Ο εορτασμός στις ΗΠΑ άρχισε από τον 20ο αιώνα και δεν συνδέεται με τις γιορτές για τη Μητέρα που προυπήρξαν σε διάφορες χώρες από αρχαιοτάτων ετών. Η αρχή για τον εορτασμό έγινε το 1908, όταν η Άννα Τζάρβις έκανε μια σχετική τελετή για τη μητέρα της σε εκκλησία της Δυτικής Βιρτζίνια. Η εκστρατεία της για καθιέρωση εορτής της μητέρας είχε αρχίσει από το 1905, ένα χρόνο μετά το θάνατο της μητέρας της, η οποία υπήρξε ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης και περιέθαλπε τραυματισμένους στρατιώτες του αμερικανικού εμφυλίου.

http://www.newsit.gr/
http://www.newsbomb.gr/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s